Bestuurlijke afwegingsruimte voor geluidsnormen

Hiaat weerhoudt gemeenten van voorbereiding op Omgevingswet

Voor geluidsnormen zitten gemeenten nu in een niemandsland tussen huidige wetten en de Omgevingswet die 2021 ingaat. Gemeenten kunnen alvast experimenteren op weg naar de nieuwe wet, namelijk met de afwegingsruimte binnen de Bestemmingsplan Verbrede Reikwijdte (BVR). Daarin is echter niets geregeld voor geluid; een hiaat. Daardoor vallen gemeenten terug op de ‘veilige’, oude wetten, ontdekte Nicole van den Berg in haar onderzoek voor adviesbureau Mees Ruimte en Milieu.

Er komen wel besluiten aan die de geluidsnormen regelen, maar op dit moment is er niets geregeld binnen die BVR. Die moet gemeenten juist helpen op weg naar de omvangrijke nieuwe Omgevingswet – het Rijk roept op niet de nieuwe wet af te wachten maar te experimenteren met de BVR. Het ontbreken van een paragraaf over geluidsnormen is een hiaat binnen de BVR. Daardoor worden gemeenten namelijk nu ontmoedigd op dit gebied te experimenteren. Experimenteren zou hen juist helpen hun koers te bepalen hierin.

Uitspraken

Omdat gemeenten binnen de BVR dus geen houvast vinden voor geluidsnormen, durven ze niet te experimenteren hiermee. Hier kwam Nicole achter toen ze eigenlijk voor Mees Ruimte en Milieu wilde nagaan hoe gemeenten binnen de BVR omgaan met geluidsnormen. Ze wilde hiervoor uitspraken bij de Raad van State rond geluidsnormen bekijken. Dan zou ze ook zien wat gemeenten uitproberen. “Zulke uitspraken waren er echter niet”, geeft Nicole aan. Dat was een signaal. Waarom niet?
Hiervoor belde Nicole een aantal gemeenten: Den Haag, Ridderkerk en Zaanstad. Daarnaast sprak ze Maarten Engelberts en Rho-Adviseurs voor Leefruimte; deskundigen op het gebied van de Omgevingswet. “Gemeenten kunnen twee dingen doen”, legt Nicole uit. “Ze kunnen experimenteren en lak hebben aan de oude regels, met het risico teruggefloten te worden door de Raad van State. Of om dit te voorkomen, kiezen ze voor houvast en vallen ze terug op de oude wetten.”

Houvast

Voor het eerste heeft tot nu toe geen enkele gemeente gekozen. Niet raar, vindt Nicole. “Logisch. Ze hebben houvast nodig.” Daar liep het onderzoek voor Mees Ruimte en Milieu dood. Niet helemaal, geeft Nicole aan. “Zij kunnen deze situatie nu aan gemeenten adviseren. Het is een kwestie van tijd: dadelijk zijn die besluiten er en is er wel wat geregeld voor geluidsnormen.”
Op dit terrein zullen gemeenten echter nu wel achterlopen in hun voorbereiding op de Omgevingswet. Nicole: “Voor de oude wetten hoeven ze maar een boek open te slaan om te weten wat ze moeten doen. Dat kan dadelijk niet. Per gemeente verschilt het wat op dit gebied geregeld moet worden. Ze moeten zo per situatie bekijken, want ze moeten maatwerk leveren.”

Geen reactie's

Geef een reactie